Z założeniem eko gospodarstwa wiąże się wiele korzyści, zarówno dla środowiska naturalnego, jak i dla konsumentów i samych rolników. Płody rolne uzyskane w gospodarstwie ekologicznym są coraz chętniej kupowane, ponieważ społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome i odpowiedzialne. W związku z tym warto starać się o certyfikat ekologiczny, który świadczy o jakości i bezpieczeństwie produktów. Jakie jeszcze korzyści płyną zrównoważonej uprawy? Jakie kroki należy podjąć, żeby założyć eko gospodarstwo?
Spis treści:
Eko gospodarstwo, czyli jakie?
Zasady prowadzenia eko gospodarstwa są proste. Najważniejszym założeniem jest szacunek do środowiska naturalnego, w tym do zwierząt, a także do zdrowia ludzi. W związku z tym w gospodarstwie ekologicznym należy używać wyłącznie naturalnych, bezpiecznych nawozów i środków ochrony roślin. Żeby zwiększyć plony, stosuje się między innymi obornik i płodozmian.
Aby eko gospodarstwo mogło działać legalnie i posługiwać się certyfikatem, musi przejść złożony proces oraz poddawać się regularnym kontrolom organizowanym przez niezależne jednostki.
Ekologiczne gospodarstwo rolne – korzyści dla środowiska
Najważniejszą zaletą eko gospodarstwa jest korzystny wpływ takiego typu uprawy na środowisko naturalne. Ze względu na wyeliminowanie silnie działających chemicznych środków ochrony roślin i nawozów, znacznie zmniejsza się skażenie wód i gleby.
Drugą niezwykle ważną sprawą jest ochrona bioróżnorodności, gospodarstwa ekologiczne dbają o równowagę ekologiczną poprzez promowanie różnorodności. Ponadto w naturalny sposób stają się siedliskami dla dzikich roślin i zwierząt, a tym samym zachowana zostaje stabilność ekosystemów.
Czy prowadzenie gospodarstw ekologicznych się opłaca?
Eko gospodarstwo przynosi wiele korzyści rolnikom i konsumentom. Przede wszystkim dostarcza bezpiecznej, dobrej jakości żywności, która wzbudza większe zaufanie, przez co staje się coraz popularniejsza wśród świadomych klientów. Małe gospodarstwa ekologiczne sprzedają swoje produkty na ryneczkach i targach związanych z żywnością.
Z punktu widzenia właściciela ekologiczne gospodarstwo rolne nie jest tak łatwe do założenia, ponieważ musi spełniać ściśle określone normy i wymaga wielu starań, jednak samo prowadzenie eko gospodarstwa może stać się źródłem satysfakcji i dochodu. To idealna propozycja dla osób, które chcą robić coś dobrego i są nastawione na jakość, a nie ilość.
Jak założyć gospodarstwo ekologiczne?
Żeby móc prowadzić certyfikowaną zrównoważoną uprawę, trzeba wykonać kilka kroków. Jak założyć gospodarstwo ekologiczne? W pierwszej kolejności warto zapoznać się z zasadami i przepisami znajdującymi się w rozporządzeniu dotyczącym eko gospodarstwa. Następnym krokiem powinno być zgłoszenie działalności do jednostki certyfikującej i uzyskanie certyfikatu. Osoby, które wcześniej posiadały tradycyjne gospodarstwo, muszą przejść proces przekształcenia, który w przypadku uprawy roślin zajmuje około 2 lat. Bez względu na to czy chodzi o duże, czy małe gospodarstwa ekologiczne wszystkich obowiązują takie same zasady.
Prowadzenie zrównoważonej uprawy ma wiele zalet, to rolnictwo przyszłości – sposób na produkcję zdrowej i smacznej żywności przy zachowaniu troski o środowisko naturalne.